Management of Patient Food Delivery in Nutrition Installation, at the Melati Perbaungan Hospital in 2023
DOI:
https://doi.org/10.62951/ijhm.v1i2.25Keywords:
Planning, Procurement, Receiving, Storage, ProcessingAbstract
Food management at the Melati Perbaungan hospital's nutritional installation has not gone well, menu planning has not run optimally. The vendor's delivery of food ingredients is not on time. The taste and texture of the food is still lacking. The material received is not suitable. Food storage areas do not meet standards. The aim of this research is to determine menu planning, procurement of food ingredients, receipt of food ingredients, storage of food ingredients and processing of food ingredients in the Nutrition Installation of Melati Perbaungan Hospital. This research was conducted using a descriptive research design with a qualitative approach. There were 5 research informants, namely the Main Informant consisting of the Head of the Nutrition Installation and the Person in Charge of the Cook, and the Supporting Informant consisting of the Waiter. The conclusion of the research is that the administration of food in the Nutrition Installation is still not in accordance with the steps or guidelines issued by the Indonesian Ministry of Health, there are still obstacles in the administration of patient food, for this reason it is recommended that the Nutrition Installation pay more attention and be more careful in paying attention to the food administration process in order to obtain good results and more guaranteed quality of patient food.
Downloads
References
Angelina, S. (2017). Hubungan Kepuasan Pasien Dari Kualitas Makanan Rumah Sakit Dengan Sisa Makanan Di RSUD Kota Semarang. Vol. 1 No 1. Diakses dari http://eprints.undip.ac.id pada tanggal 31 Januari 2020.
Atikah, N. (2018). Manajemen Penyelenggaraan Makanan di Instalasi Gizi RSUD Sultan Sulaiman Kabupaten Serdang Bedagai. Program Sarjana. Universitas Sumatera Utara.
Chantika, dkk. (2016). Higiene Penjamah Dan Sanitasi Pengelolaan Makanan Di Instalasi Gizi Rumah Sakit Umum Daerah Gambiran Kota Kediri. Vol. 1 No 1. Diakses dari http://journal.um.ac.id pada tanggal 28 Januari 2020.
Depkes RI. (2007). Pedoman Teknis Sarana dan Prasarana Rumah Sakit Kelas C. Sekretariat Jenderal Pusat Sarana Prasana dan Peralatan Kesehatan, Jakarta.
Hastono, S.P. (2018). Analisis Data Pada Bidang Kesehatan. Depok: PT RajaGrafindo Persada.
Jenni, dkk. (2019). Pengaruh Penyimpanan Bahan Makanan Terhadap Kualitas Bahan Makanan Di Kitchen Hotel The Patraresort And Villas Bali. Vol 3 No.1. Diakses dari http://ojs.unud.ac.id pada tanggal 3 Februari 2020.
Kemenkes RI. (2013). Pedoman Pelayanan Gizi Rumah Sakit.
Keputusan Menteri Kesehatan RI No.129/Menkes/SK/II/2008 tentang Standar Pelayanan Minimal Rumah Sakit.
Magfiroh. (2009). Gambaran Penyelenggaraan Makanan Santri di Dapur Umum Pondok Pesantren Darunnajah Ulujami Jakarta. Diakses dari http://perpus.fkik.uinjkt.ac.id/file_digital/Maghfirah.pdf pada tanggal 31 Januari 2020.
Moleong, L.J. (2018). Metodologi Penelitian Kualitatif. Bandung: PT Remaja Rosdakarya.
Mustika, dkk. (2016). Penyelenggaraan Makanan Dan Kepuasan Konsumen di Kantin Lantai 2 Rumah Sakit Universitas Airlangga Surabaya. Vol. 11, No. 1. Diakses dari http://e-journal.unair.ac.id pada tanggal 26 Januari 2020.
Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 715/Menkes/SK/V/2003 tentang Prasyarat Kesehatan Jasa Boga.
Peraturan Menteri Kesehatan RI No.26 Tahun 2013 Tentang Penyelenggaraan Pekerjaan Dan Praktik Tenaga Gizi.
Profil. (2018). Rumah Sakit Ibu dan Anak Eria Bunda Pekanbaru.
Purwaningtyas, S. (2013). Gambaran Penyelenggaraan Makanan di Pondok Pesantren Al- Qodri Kabupaten Jember. Program Sarjana. Universitas Jember.
Sabarguna, B. S., Rubaya, A. K., Sukmaniah, S. (2011). Sanitasi Makanan dan Minuman Menuju Peningkatan Mutu Efisiensi Rumah Sakit. Jakarta : Salemba Medika.
Undang-Undang Nomor 44 Tahun 2009 tentang Rumah Sakit.
Wahyuningsih, R. (2013). Penatalaksanaan Diet pada Pasien. Yogyakarta: Graha Ilmu.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 International Journal of Health and Medicine

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.